Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   "Seliotka" are succese în România

„Seliotka” are succese în România

Fără termen de valabilitate, vândute direct pe stradă, preparatele din peşte, conservele de carne, untul  şi ciocolata din R.Moldova au devenit cumpărăturile preferate ale botoşănenilor, scrie Adevărul.
Aceştia nu mai ţin cont că se pot îmbolnăvi atâta vreme cât pot lua mai multe alimente cu bani puţini. În ciuda avertismentelor date atât de medici, cât şi de inspectorii alimentari, peştele şi untul moldovenesc sunt la mare căutare.

„Când nu sunt bani, te mai rişti cu sănătatea”

„Înainte nici nu voiam să aud de aceste produse, însă, de când nu ne mai ajung banii, cumpăr şi de la ei. Mă uit şi eu mai atent la produs să văd cum arată, dacă nu a stat în soare prea mult. Când nu sunt bani, te mai rişti şi cu sănătatea”, a spus Diana Cucurete, după ce a cumpărat un kilogram de peşte.

Moldovenii profită de perioada de criză şi vin în Botoşani şi cu lăzi frigorifice, ca să vândă cât mai mult. „Preţurile sunt mai mici la noi, cu cel puţin 10%. De asta vin şi cumpără, avem şi clienţi fideli. Nu se strică produsele, că nu le ţinem în soare. Am şi două lăzi frigorifice în care ţin peştele”, a spus Veronica, una din comerciantele moldovence, în timp ce scotea de sub tejghea lăzile frigorifice.

Risc de tulburări digestive

Comisarii de la Protecţia Consumatorului au început să verifice modul în care sunt expuse şi depozitate în pieţe produsele perisabile. Dar, autoritatea lor se reduce doar la agenţii economici botoşăneni.

„Noi putem controla doar persoanele fizice autorizate, ori persoanele din Republica Moldova nu sunt autorizate. Aici e responsabilitatea administraţiei pieţei şi a doctorilor din pieţe să le verifice”, a spus Sanda Constantinică, jurist în cadrul Comisariatului de Protecţie a Consumatorului. Fără o atenţie sporită din partea administratorilor pieţelor, botoşănenii pot cumpăra ieftin şi o toxinfecţie alimentară.

www.adevarul.ro